Elske Hazenberg

Wie zijn wij

Nieuwland Werk Taal Zorg is een landelijk erkende zorginstelling met diverse locaties door Nederland. Almere Jungle is één van de locaties waar onder andere dagbesteding wordt georganiseerd. De mensen die zorgen voor de prettige werkomgeving bij Almere Jungle, bestaan uit vaste medewerkers en weekend/vakantie krachten, vrijwilligers, stagiaires van uiteenlopende opleidingen en niet te vergeten de belangrijkste groep: onze zorg-deelnemers!

Wij allen zorgen voor een dynamische omgeving, waar genoeg ruimte is voor ontwikkeling en groei van iedereen!

We helpen en ondersteunen elkaar waar nodig, er is wederzijds respect en we houden elkaar goed in de gaten. Er zijn verschillende werkonderdelen binnen ons leerwerkcentrum. Door onze publieksfunctie en de werkcarrousel wordt jou de mogelijkheid geboden om te leren en werkervaring op te doen in en op verschillende uitdagende functies en plekken, zoals werken in onze Jungle Store, het Jungle Café en in de dierverzorging. Wil je meer weten over de verschillende werkplekken? Klik dan hier. We hopen je binnenkort te mogen verwelkomen!

Hier zullen wij een deel van onze trajectbegeleiders en praktijkbegeleiders aan jullie voorstellen!


Onze traject- & praktijkbegeleiders


Coen (Dierverzorging)
Mijn naam is Coen van Drie en ik ben praktijkbegeleider bij Almere Jungle in de dierverzorging. Mijn taken als praktijkbegeleider zijn ontzettend verschillend. Mijn hoofdtaak is het verzorgen van een leerzame, leuke werkdag voor de deelnemers. Wij hebben bij de dierverzorging verschillende werkgroepen waar de deelnemers in opgedeeld worden. Bij de dierverzorging hebben wij de groepen jungle, verrijking, gezondheidscontrole en separatie. De deelnemers en de begeleiders wisselen elke dag naar andere groepjes met andere deelnemers. Op deze manier heb je elke dag andere deelnemers die je aanstuurt met verschillende taken, dit maakt het werk  uitdagend. Ook hebben wij bij Almere Jungle een groot niveau verschil tussen de deelnemers, elke deelnemer heeft zijn eigen manier van aansturing nodig en zijn eigen leerdoelen, de ene deelnemer heeft behoefte aan veel instructies en duidelijke afspraken, de andere deelnemer heeft behoefte aan minder instructies en meer verantwoordelijkheden. Het is hierom erg belangrijk om als praktijkbegeleider snel te kunnen wisselen in de manier van aansturen.

Door deze grote variatie aan werkzaamheden en grote verschillen tussen de niveaus van de deelnemers is het werk als praktijkbegeleider bij Almere Jungle ontzettend leuk en uitdagend. Je leert de deelnemers allemaal erg goed en persoonlijk kennen. Het is een ontzettend fijn gevoel als je een deelnemer ziet groeien in zijn doelen en ziet ontwikkelen. Daarnaast heb ik altijd al passie gehad voor dieren. Ik wilde al van jongs af aan graag met dieren werken. De combinatie van dieren en zorg is uniek en geweldig en past ontzettend goed bij mij.


Tamarah (Creations LAB)
Geen dag is hetzelfde als je in een jungle werkt, dat heb ik hier al snel geleerd! Maar juist die afwisseling in werk en mensen zorgen ervoor dat ik elke dag met plezier naar Almere Jungle ga. Mijn naam is Tamarah, en ik ben zowel traject-als praktijkbegeleider in het Creations LAB. Ik hou mij voornamelijk bezig met creatieve projecten in en rondom de jungle, denk bijvoorbeeld aan speurtochten, informatieborden, animatronics en 3D ontwerpen van nieuwe dierenverblijven. Dit doe ik niet alleen, maar samen met cliënten, vrijwilligers en (beschut) medewerkers die in het LAB werken. We kijken naar waar iemand goed in is, of wat iemand wilt leren en zoeken daar een passende opdracht bij. Sommige projecten worden alleen uitgevoerd, terwijl bij andere projecten juist zoveel mogelijk mensen worden ingezet.

Het werken in een dierenpark/zorginstelling was geen voor de hand liggende baan voor mij, en toch ook weer wel. Als afgestudeerde Interactive Performance Designer, ex-performer in Disneyland Paris en attractieontwerper bij WitchWorld ben ik steeds met mensen uit allerlei werkvelden, beperkingen en achtergronden in aanraking gekomen. Hierdoor heb ik geleerd verder te kijken dan hokjes en stempels, en de tijd te nemen om iemands ‘handleiding’ te leren lezen. Bij Almere Jungle heb ik het gevoel dat iedereen zichzelf mag en kan zijn, en dat juist de mix van mensen en hun kennis tot de mooiste projecten/momenten kunnen leiden.


Nancy (Jungle Café)
De ontwikkeling van Almere Jungle heb ik als inwoner van Almere mogen volgen. Ieder bezoek stond ik weer te kijken naar de mooie ontwikkelingen. Als bedrijfsleidster van een commerciële dagbesteding genaamd “Lunchroom tante Truus” zag ik ook het Jungle eetcafé tot stand komen. Na ruim 12 jaar met veel plezier gewerkt te hebben in de lunchroom, was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Dus in mijn sollicitatie brief naar Almere Jungle stond bij mijn kernwaarde geschreven, het coachen van een persoon in zijn ontwikkeling  tijdens zijn leer/werk traject, betekend een groei in mijn eigen ontwikkeling.

Mijn naam is Nancy Bennenk, ik ben binnen Almere Jungle praktijk/traject begeleider, vanuit de werkplek horeca. Het mooie van Almere Jungle is dat mijn, zoals hierboven beschreven kernwaarde, hier iedere dag weer werkelijkheid wordt. Dit begint bij het gezamenlijk binnen komen in het Jungle café waar iedereen op zijn eigen manier de werkdag begint. Deze verhalen en begroetingen te beluisteren geeft een  gevoel van saamhorigheid. Om hierna voor iedereen te beginnen met zijn werk op zijn eigen werkplek.

Zo ook mijn horeca team. Het overleggen welke werkzaamheden iedereen gaat doen,  met in je achterhoofd de leerdoelen van ieder. Ik geniet van het maken van de juiste combinaties tussen de mensen die bij ons werken. Als voorbeeld een persoon, die al langer bij de entree werkt, koppelen aan een ander persoon die als leerdoel zijn rekenvaardigheden te ontwikkelen heeft. Deze met elkaar laten samenwerken bij de kassa, van Almere Jungle waarbij je duidelijk met elkaar taken afspreekt. Om bij een goede samenwerking dit vanuit een afstand te bekijken maakt mij werk zeker de moeite waard.

Of het leren maken van appeltaart om met veel trots tegen een bezoeker te vertellen: ”Die appeltaart heb ik gemaakt”. Dit betekend een groei in zelfvertrouwen van deze persoon.

Dan de pauzes waar heel Almere Jungle samen komt in het eetcafé. Vanuit de bar zie ik hoe de mensen elkaar helpen om te zorgen dat iedereen zijn eten/drinken kan nuttigen. Zo ook bij het naar huis gaan, iedereen is bereid om elkaar te helpen daar waar nodig. Natuurlijk zit er ook wel eens iemand niet lekker in zijn vel maar ook dit wordt gewoon besproken met elkaar en meestal is het dan klaar.

Dan, aan het einde van de middag kook ik samen met mijn team avond eten voor de jeugd. Eigen inbreng door mijn team wordt door mij zeker gewaardeerd. Teveel appels geschild? Dan komen mijn teamleden met het idee om verse appelcompote te maken. Via internet wordt het lekkerste recept uitgekozen en bereid. Dat maakt mij zeker trots.

Kortom, ik ben gelukkig met deze nieuwe uitdaging en geniet elke dag.


Lonneke (Jungle Café)
Iedere dag heb ik er weer zin in om aan de slag te gaan met de gasten, deelnemers, medewerkers en collega’s van Almere Jungle. Mijn werk kan ik als ‘de meest veelzijdige job ever’ betitelen. Ik neem je even een dagje mee in de horeca van Almere Jungle….

Bij binnenkomst sluit ik aan bij de ochtend werkbespreking en maken we samen de planning van die dag. De kunst is om alle deelnemers op de juiste plek in te zetten daar waar ze goed uit de voeten kunnen met het werk wat van hen wordt verwacht in combinatie met hun beperking. Alles is besproken, alle onderdelen binnen Almere Jungle zijn bemand, alle instructies zijn uitgedeeld en onze dag kan beginnen! 

Mijn top 3 van de belangrijkste taken binnen Almere Jungle zijn de horecagasten gastvrij ontvangen en te voorzien in hetgeen ze wensen, de deelnemers in de horeca onder mijn hoede nemen en natuurlijk innovatief bezig zijn om Almere Jungle nog meer op de kaart te zetten. Hoe tof is het om daaraan te mogen meewerken, maar ook om die lekkere appeltaart met de deelnemers te bakken, die ze het liefst zelf zouden willen opeten.., onze kleinste gasten met een big smile de deur uit te laten gaan en alle horecabestellingen te doen. Aan het einde van de dag ben ik moe, maar heb zoveel plezier gehad in mijn werk dat ik er na uitkijk om morgen weer aan de slag te mogen. 

Maar, nog even over mezelf… Ik ben Lonneke houd van dieren, mijn lieve hond Nova en ben gek op paarden. Ik ben praktijkbegeleider in de horeca van Almere Jungle. Hiervoor werkte is als dierverzorger van Almere Jungle. Mijn opleidingen “management dierverzorging” en “Facilitair management, hospitality & events” maakt dat dit werk op mijn lijf is geschreven. Last but not least… Almere Jungle is het meest zorgzame dierenpark dat Nederland kent! 


Martin (Jungle Store)
Een unieke werkplek, dat is de beste manier om Almere Jungle in één zin te beschrijven. Per werkplek de combinatie van vrijwilligers, deelnemers en (beschut) medewerkers zorgt voor een ongewone maar leuke werkcombinatie. Voor mij is die werkplek de Jungle Store (de gift shop van het dierenpark).

Ik ben Martin, praktijkbegeleider bij de werkplek “winkel”. In de ochtend wordt altijd eerst besproken wat er die dag allemaal kan gebeuren. Dat kan soms een hele uitdaging zijn omdat ik veel te maken heb met rolstoel gebonden deelnemers. Zij krijgen vaak de taak om de wat fysiek minder zware werkzaamheden uit te voeren. Hierbij kun je denken aan het prijzen van producten of bijvoorbeeld op het internet te zoeken naar nieuwe producten voor de winkel. Wat deze werkplek echt leuk maakt is om elke dag opnieuw uit te zoeken hoe je de verkoop optimaal houdt in de winkel. Meer omzet in de winkel betekent natuurlijk ook meer geld voor de dagbesteding en eventuele uitbreidingen/vernieuwingen van het dierenpark.

Elke dag kan anders zijn in de Jungle Store. Op sommige dagen worden we overspoeld met bestellingen die geplaatst zijn door onze eigen deelnemers samen met (beschut) medewerkers. Op een andere dag kunnen we met zijn allen bezig zijn de hele winkel om te gooien of de winkel even goed schoon maken. Als de producten binnen komen worden ze altijd goed gecontroleerd met de pakbon in de hand door de winkel medewerkers. Hierna gaan we de producten een goed plekje in de winkel geven en zo goed mogelijk presenteren. Naast de producten verwerken wordt er natuurlijk ook aan de kassa gewerkt door zowel de deelnemers als de medewerkers. Sommige dagen kunnen wat chaotisch zijn, maar met het winkel team maken we er altijd een leuke en geslaagde dag van.


Sylvan (Groen)
Mijn naam is Sylvan Janssen, praktijkbegeleider in het groen bij Almere Jungle. Mijn achtergrond opleiding is eigenlijk in de dierverzorging, maar ik heb het werken in het groen altijd interessant gevonden. Door hobbymatig veel ervaring te hebben opgedaan met planten en werkzaam geweest te zijn als plantenverzorger bij Burgers’ Zoo, was de overstap naar het werken met cliënten in het groen bij Almere Jungle een leuke uitdaging!

Op onze afdeling werken we met veel verschillende deelnemers met allemaal hun eigen kwaliteiten. De een vindt het juist leuk om wat fysieker werk te doen, de ander helpt graag mee in de jungle, of misschien wel met het water geven van de beplanting. We beginnen de dag vaak met het voorbereiden van de jungle op de komst van de bezoekers. Dat houdt in dat de paden netjes geveegd zijn en grote klussen voor de schermen niet in de weg staan voor de bezoekers, of eventueel zijn afgerond. Daarnaast zijn we ook volop bezig met het voorbereiden van nieuwe projecten in de jungle. Hoe afwisselend wil je het hebben?

Wat ik erg leuk vind aan dit werk is het enthousiasmeren van deelnemers en vaak ook (beschut) medewerkers over beplanting en het onderhoud hiervan. Doordat wij ook een botanische tuin zijn met veel bijzondere en bedreigde beplanting in onze collectie, hopen wij ook hen hier enthousiast voor te maken. Het is veel meer dan simpel plantjes water geven, maar ook het onderhoud hiervan en resultaat zien van je werk. Door samen te werken met cliënten en daadwerkelijk te laten zien hoe iets groeit of bloeit. Zo geef je hen niet alleen een nuttige besteding van de dag, maar ook werken we zo samen aan een betere wereld voor mens, dier en plant. 


Samantha (Dierverzorging)
Wat een geluk dat ik mag werken bij zo’n mooi bedrijf als Almere Jungle. De unieke combinatie van dit bedrijf zijn de prachtige dieren, de bijzondere planten, alle leuke deelnemers en de fijne collega’s. Hierdoor ga ik elke dag met plezier naar mijn werk.

Mijn naam is Samantha en binnen Almere Jungle ben ik praktijkbegeleider bij de dierverzorging. Zelf heb ik een opleiding dier en management gevolgd en dit komt hier goed tot zijn recht. Op de afdeling dierverzorging hebben we deelnemers die in diverse groepen onderverdeeld worden en aan het werk gaan. De groepen bestaan uit minimaal 1 praktijkbegeleider en ongeveer 7 deelnemers. Als praktijkbegeleider ondersteun je een groep en zorg je ervoor dat alles goed verloopt en ondersteun je de deelnemers waar nodig. Maar het belangrijkste is natuurlijk om er voor te zorgen dat de deelnemers een leuke en leerzame werkdag hebben.  Dit vind ik heel leuk om te doen en maakt het werk ook heel uitdagend.  

Iedere dag is anders waardoor ook ik nog elke dag leer. Wat ik ook heel mooi vind aan mijn werk is om de groei van de deelnemers te zien. Meemaken dat ze uit hun schulp kruipen en dat een ander rust en structuur vindt in zich zelf en hier op de werkplek.  Ik vind het mooi dat je ik als praktijkbegeleider veel voor hun kan betekenen in dit proces. Dit geeft heel veel waardering. Ook wordt iedereen in Almere Jungle geaccepteerd hoe je als persoon bent. Iedereen is anders en iedereen mag zichzelf zijn. Almere Jungle is een veilige omgeving voor iedereen.